Global Running News  Global Running News
Injuries and Treatment  Injuries
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Training
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Carrera española      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Africa      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Garmin Forerunner 265 juoksuälykello

garmin forerunner 265

Testissä Garmin Forerunner 265 juoksukello

Yhteistyössä Garminin kanssa pääsin testaamaan viime vuonna markkinoille tulleen uutuuden Forerunner 265 juoksuälykellon. Kellon yksi uusista ominaisuuksista on kirkas AMOLED näyttö, jota on helppo lukea kaikissa sääolosuhteissa.

Tuote: Garmin Forerunner 265 juoksuälykello
Kellorungon koko: 42 mm (valittavissa myös 46 mm)
Paino: 39 g
Hihnan materiaali: silikoni
Akun kesto: Jopa 24 h GPS-tilassa ja 15 päivää älykellotilassa
Suositushinta: 519 €

Forerunner 265 juoksukellon olennaiset faktat

  • kirkas AMOLED näyttö (uutta!)
  • kosketusnäyttö (uutta!) sekä perinteiset 5 toimintapainiketta
  • sykkeen mittaus suoraan ranteesta
  • GPS, joka tuottaa tarkkaa matka- ja vauhtitietoa
  • juoksuprofiilit: juoksu, ratajuoksu, mattojuoksu, polkujuoksu, ultrajuoksu, virtuaalijuoksu ja sisäratajuoksu.
  • aamuraportti, joka sisältää mm. unta koskevan yhteenvedon (uutta!)
  • lukuisat seurantaominaisuudet: mm. VO2 max, suorituskyky, juoksuteho, harjoitusvaikutus, maakosketuksen kesto, askeltiheys, askeleen pituus
  • yksilöidyt harjoitusehdotukset
  • Garmin Connect -yhteys

Testaaja: 47-vuotias nainen, urheilu- ja liikuntatieteiden maisteri, kilpailee 800m ja 1500m matkoilla, loppukauden päätavoitteena puolimaraton ja kymppi lähellä 10 vuoden takaisia ennätyksiä.

Testi: Olen uskollinen Forerunner fani ja iloitsin mahdollisuudestani saada uusimman Forerunner juoksuälykellon testiin. Mieheni oli ihan yhtä iloinen saadessaan edellisen Forerunner 245 kelloni nyt ikiomaksi itselleen. Forerunner 265 kellossa on valtavasti ominaisuuksia. Kerron tässä itselle tärkeistä ja hyödyllisistä Forerunner 265 ominaisuuksista.

 

Ulkonäkö

Juoksukello on lähes aina ranteessani, joten kellon ulkonäkö on ilman muuta tärkeä ominaisuus. Tein huolellista työtä valitessani oikeaa kellotaulukokoa, jopa niin, että leikkasin paperista 42 mm ja 46 mm kokoiset “kellotaulut” ja mittailin niitä ranteeseeni. Pienempi 42 mm sopi koon puolesta ranteeseeni paremmin, mutta toisaalta suurempi 46 mm kellotaulu saattaisi olla ikänäöstä kärsivälle kätevämpi vaihtoehto. Lopulta päädyin ulkonäkösyistä sirompaan ja värivaihtoehdoista valitsin omasta mielestäni hieman naisellisemman vaaleanharmaan. Palaan ikänäköön vielä tuonnempana.

garmin forerunner 265

Kellon käyttöönotto

Olen toki nyt jo tottunut Garminin käyttäjä, mutta alusta asti olen hehkuttanut, miten selkeää Forerunner -kellojen käyttö ja käyttöönotto on. Aluksi kello opastaa sinut valitsemaan kielen, omat tiedot ja muut perusjutut, jonka jälkeen se ohjaa sinut yhdistämään laitteen puhelimeesi ja asettamaan itsellesi tavoitteita. Voit valita itsellesi mm. mieluisan kellotaulun, ottaa käyttöön/poistaa käytöstä erinäisiä hälytyksiä ja ilmoituksia. Voit siis pitkälti räätälöidä kellon ja mitä haluat sen tekevän omien toiveiden mukaan. Kellon mukana tulee pikakäyttöopas, mutta netistä löytyy kattava opas kaikkiin toimintoihin ohjeita kaipaaville (löytyy sivun lopusta).

Juoksutoiminnot

Forerunner 265 -kellosta löytyy useampi juoksutoiminto, joista itselleni olen valinnut seuraavat suosikkilistalleni: kertajuoksu, ratajuoksu ja juoksumatto.

Ratajuoksuominaisuus on nyt itselläni ensimmäistä kertaa käytössä, ja se on ollut tervetullut lisä, sillä treenaamme paljon kentällä ulkokaudella. Se mittaa tarkasti juostun matkan.

Käyttötilassa voit valita kaksi eri näyttötaulua, joiden välillä voit liikkua joko pyyhkäisemällä näyttöä tai kellon näppäimien avulla. Näyttötaulut voit suunnitella oman tarpeen mukaan. Itse olen valinnut ensimmäiseen näyttöön ajan oton, matkan, tahdin ja sykkeen. Toisessa näytössä minulla on kierrosaika, kierrosmatka ja kierrostahti, joita hyödynnän intervalliharjoittelussa.

Siihen ikänäköön vielä. Näyttötauluun voi valita 1-8 eri muuttujaa. Tietysti mitä enemmän niitä on, sitä pienemmällä ne ovat näytöllä. Ilman laseja näen ensimmäisen näyttötauluni 4 muuttujaa, vaikkakin jo hieman sumeasti. Jos oma näkösi on terävä, voit siis valita näytölle useammankin seurattavan muuttujan.

Kirkas AMOLED näyttö on ollut todella hyvä ikänäöstä kärsivälle. Jopa vieressä treenaava juoksukaveri, jolla samaa näkövikaa, kiinnitti huomiota kirkkaaseen näyttööni.

Muut toiminnot ja ominaisuudet

Forerunner 265 sisältää lukuisia seurantaominaisuuksia, joihin kuuluvat mm. maksimi hapenottokyky, suorituskyky, harjoitusvaikutus ja unenlaatu. Kilpailuun harjoitteleville löytyy kaksi eri toimintoa. Voit kirjata kilpailutiedot Garmin Connect kalenteriin ja vastaanottaa tähän mukautettuja päivittäisiä harjoitusehdotuksia tai hyödyntää valmiita ja maksuttomia Garmin Coach harjoitusohjelmia.

Itse mielelläni seuraan erityisesti harjoittelun tilaa (onko harjoitus ollut tuottavaa), harjoitteluvalmiutta (olenko palautunut), kuukautiskiertoa sekä unen määrää ja laatua.

Hyvää vastaliikuntaa juoksulle on uinti. Pyrinkin käymään uimassa vähintään kerran viikossa, se auttaa kehoa palautumaan. Forerunner 265 on ranteessa myös uinnin aikana.

Allasuinti toimintoon tulee asettaa altaan pituus 25 tai 50 m, ja sen perusteella saat kelloosi uidun kokonaismatkan ja ajan, sekä lisäksi intervelliaikaa, tahtia yms. Itse lähinnä seuraan matkaa ja yritän uida vähintään 500 m. Forerunner auttaa pysymään matkan laskussa mukana, ilman sitä olisin laskuissa sekaisin jo kolmennen allasvälin jälkeen.

Garmin Connect

Joka treenin jälkeen synkronoin Forerunnerin puhelimen Garmin Connectin äpin kanssa. Siellä harjoitukset latautuvat kalenteriin, ja pysyvät siellä myös tallessa. Garmin Connectissa on helppo tutkia harjoituksen muuttujia tarkemmin. Itse katson miten sykkeet ovat käyttäytyneet treenin aikana, mikä oli treenin maksimi- ja keskisyke. Myös vauhtikäyrä on mielenkiintoista tutkittavaa, ja kierrosvauhdit näyttävät onko vauhti pysynyt tasaisena juoksun ajan, tai miten ne ovat vaihdelleet esim. maaston mukaan.

 

Garmin Connectin kautta olen myös yhteydessä treenikavereihin, ja voin seurata heidän treenaamista sen kautta.

Musiikki

Tykkäätkö kuunnella musiikkia ja podcasteja lenkeillä niin kuin minä? Varsinkin yksin juostavilla lenkeillä tuntuu, että jotain ajanvietettä on oltava.

Voit ladata kelloon äänisisältöä tietokoneelta tai kolmannen osapuolen musiikkipalvelusta. Minulla on maksullinen Spotify-tilaus, joten yhdistin kelloni Spotifyn kanssa ja latasin soittolistoja ja podcasteja Forerunner 265 -kellooni. Nyt voin lähteä lenkille ilman painavaa puhelinta ja kuuneltavaa on silti mukana. Ja vaikka puhelin joskus mukana onkin pidemmillä lenkeillä, on helppoa vaihtaa biisejä ranteesta eikä puhelinta tarvitse kaivaa vyölaukusta esille juostessa.

Yhteenveto

Juoksijoiden juoksijoille suunnittelema Forerunner 265 älykello on tarkoituksenmukainen ja toiminnallinen. Sen avulla on helppo suunnitella, valmistautua ja urheilla. Päivä käynnistyy leppoisasti aamuraportilla, josta näkee unta koskevan yhteenvedon sekä katsauksen päivän harjoitteluun ja säätiedot, jos olet liittänyt kellon älypuhelimeen.

Forerunner 256 on todella monipuolinen juoksukello ja apuväline harjoitteluun. Suosittelen lataamaan kellon käyttöohjeet netistä ja tutustumaan kellon tarjoamiin toimintoihin. Kellosta löytyy paljon ominaisuuksia, joita en ole tässä artikkelissa maininnut, kuten puhelinyhteysominaisuus (voit vastata puheluihin) ja Garmin Pay maksuominaisuus.

Plussat: kevyt, kirkas näyttö, monipuoliset toiminnot, musiikki, Garmin Connect
Miinukset: korkea hinta

 

 

 

Speak Your Mind

*