Testissä Garmin Forerunner 225 GPS -rannesykemittari
Pääsimme testaamaan Garminilta tulleen uutuuden Forerunner 225 GPS -rannesykemittarin. Nyt voit siis juosta ilman sykevyötä, kun kello mittaa sykkeen suoraan ranteestasi! Forerunner 225 pitää sisällään muutaman muunkin uutuuden: värinäytön sekä sisäisen kiihtyvyysmittarin.
Tuote: Garmin Forerunner 225 GPS-rannesykemittari
Näytön koko: Halkaisija 25,4 mm
Paino: 54 g
Suositushinta: 319 €
Forerunner 225 GPS -rannesykemittarin olennaiset faktat
- Sykkeen mittaaminen suoraan ranteesta (uutta!)
- Värinäyttö, josta näkee tavoitesykealueen yhdellä silmäyksellä värikkäänä kaaviona (uutta!)
- GPS, joka tuottaa tarkkaa matka- ja aikatietoa
- Aktiivisuuden seuranta: päivittäiset askeleet, kalorit, matka
- Unen laadun valvonta
- Sisäinen kiihtyvyysmittari, joka mittaa matkaa ja vauhtia sisätiloissa ilman jalka-anturia (uutta!)
- Synkronointi älypuhelimeen
- Juoksutietojen jakomahdollisuus
- Omien tavoitteellisten treenien luonti (hälytykset: ääni ja värinä)
Testaaja: 38-vuotias nainen, 3 lapsen äiti, urheilu- ja liikuntatieteiden maisteri, Time-to-Run Suomen päätoimittaja, harjoittelee 5-6 kertaa viikossa ja juoksee kilpatasolla.
Testi: Forerunner 225 on elämäni ensimmäinen GPS -juoksukello, joten en voi vertailla tuotetta toiseen GPS -kelloon. En muutenkaan ole kauhea tekniikkafriikki enkä asiantuntija, joten kerron tuotteesta enemmän tavallisen treenaajan näkökulmasta, joka saa mielenkiintoista perusdataa ja apua harjoitteluun tällaisella laitteella.
Minulle Forerunner 225 oli rakkautta ensisilmäyksellä: tyylikäs ulkoasu, suuret näppäimet ja suuri näyttö lupailivat hyvää. Edellisessä sykemittarissani (ei GPS) oli niin onneton näyttö, että ajan seuraaminen oli melkein mahdotonta ja nappulat niin pienet, että kellon käyttö oli vaivalloista. Forerunner 225 -kellossa on suuret näppäimet, joita on helppo painella myös harjoituksen aikana ja jopa juoksuhanskat kädessä! Toiminnot ovat selkeät ja kello oli helppo laittaa käyttökuntoon eli ajaa omat perusasetukset sisään (kieli, sukupuoli, pituus, paino, ikä). Kellon mukana pakkauksessa tuli mukana lataus-/datatelakka sekä ohuen ohut aloitusopas, jolla pääsee laitteen kanssa alkuun.
Vyötön sykkeen mittaus
Yksi ehdoton suosikkiominaisuus itse GPS -toiminnon jälkeen on vyötön sykkeen mittaus! Forerunner 225 mittaa sykkeen suoraan ranteesta sen pohjassa olevien optisten antureiden avulla. Tällaista teknologiaa minäkin arvostan! Ei enää sykevyön kanssa jatkuvaa räpläämistä, paristoiden vaihtoa ja pesua! Voit seurata sykettä ja myös sykealuetta reaaliaikaisesti, kun harjoittelet. Helpottaakseen sykealueen seuraamista, Garmin on jakanut sykealueet viiteen eri väriin. Sykealueet perustuvat ikäsi mukaiseen maksimisykearvioon. Värinäytöstä sinun on yhdellä silmäyksellä helppo nähdä millä sykealueella juuri tietyllä hetkellä harjoittelet: lämmittely, rauhallinen, aerobinen, kynnysalue tai maksimialue. Oman kokemuseni mukaan, sykeluvut ovat Forerunner 225 -kellossa tarkkoja.
GPS -toiminto
Satelliitin löytyminen ulkona vie muutaman sekunnin, jonka jälkeen kello on valmis mittaamaan matkaa ja tahtia (käytän itse mielelläni mielummin sanaa vauhti!) GPS -toiminnon avulla. Tämä toiminto on ollut itselleni ihan huippukiva uutuus ja suuri apu harjoitteluun. Nyt ei tarvitse enää arvailla omaa vauhtia (osa treeneistäni perustuu vauhtiin), vaan sen näkee suoraan ranteesta. Myös tietyn pituiset harjoitukset ovat tähän asti olleet arvioita tai autolla mitattuja lenkkejä. Nyt kilometrilukemakin löytyy suoraan ranteesta.
Oman kokemuksen mukaan GPS -toiminnon avulla mitattu vauhti on melko tarkka. Ihan harjoituksen alkuvaiheessa lukema saattaa olla hieman ylä- tai alakanttiin, mutta aika nopeasti lukema tasoittuu vastaamaan oikeaa vauhtia. Olen testannut kellon juoksukentällä ja hyvin mentiin oikeilla lukemilla vauhdin ja matkan suhteen.
Kellosta löytyy muuten myös sisäinen kiihtyvyysmittari, joka ilman jalka-anturia tallentaa matka- ja tahtitietoja sisätiloissa, jos harjoittelet sisäradalla tai juoksumatolla. Kätevä lisätoiminto ainakin talveksi.
Näyttö ja muuttujat
Forerunner 225 -sykemittarissa on kaksi eri näyttövaihtoehtoa, joihin voit kumpaankin valita 3 eri seurattavaa muutujaa: matka, kierroksen matka, tahti (vauhti), keskitahti, kierrostahti, nopeus, kalorit, syke, keskisyke, sykealue ja korkeus. Itse valitsin toisen näytön mittaamaan matkaa, aikaa ja tahtia. Toinen näyttö mittaa sykettä, matkaa ja tahtia. Tällä tavoin voi vaihdella mitä muuttujia missäkin harjoituksessa seuraa. Välillä harjoituksissa keskitytään enemmän seuraamaan sykettä, kun taas välillä fokuksessa on vauhti. Jos tällaista vaihtelua ei halua/tarvitse toisen näytön voi kytkeä pois käytöstä. Saman harjoituksen aikana voit myös helposti vaihtaa näytöltä 1 näyttöön 2, eli periaatteessa voit seurata kuutta eri muuttujaa harjoittelun aikana.
Sykealuetta voit myös seurata värikkäästä näyttötaulusta tai tavallisesta numeronäytöstä. Liikkuminen näiden neljän näytön välillä on helppoa myös harjoituksen aikana: yhtä nappia painamalla pääset siirtymään aina seuraavaan näyttöön. Todella kätevää!
Intervalli-harjoittelu
Voit ohjelmoida kelloon myös oman intervalliharjoituksen, jonka voit laatia ajan tai matkan mukaan, minkä lisäksi harjoitukseen ohjelmoidaan lepo. Laite pitää huolen matkan/ajan mittaamisesta ja ilmoittaa sinulle intervallin lähestyvän loppua ja sen kun lepoaika alkaa. Kello antaa uuden merkkiäänen/värähtelyn hieman ennen lepoajan päättymistä ja valmistaa sinut näin uuteen intervalliin. Intervalliharjoituksen aikana voit myös helposti siirtyä näytöstä toiseen yhden napin painalluksella, jos haluat seurata samalla esim. vauhtia, matkaa tai sykettäsi. Intervallin loppumisen/alkamisen tunnet värähtelynä ranteessa vaikka et alkuperäisessä näytössä olisikaan.
Muuta kivaa
Laite tallentaa myös ennätykset! Jos olet vaikka juossut nopeimman kilometrisi harjoituksen aikana, onnittelee kellosi sinua ja ilmoittaa uuden ennätyksen, kun olet tallentanut harjoituksen kellon muistiin! Lisäksi laite toimii aktiivisuusrannekkeena, joka laskee kulutettuja kaloreita ja askeleita koko päivän ajan. Voit asettaa kellon niin, että se kehottaa liikkumaan, jos olet istunut yli tunnin paikallasi.
Harjoituksen aikana (ei intervelleissa) kello hälyttää kilometrin välein ja ilmoittaa aina kilometriin kuluneen ajan. Silloin kelloon ilmestyy myös himmeä valo, eli näet näytön myös pimeällä. Kellossa on myös valopainike, eli voit kurkata ja katsoa “missä mennään” missä tahansa kohtaa harjoittelua myös pimeässä.
Garmin -laitteen ostajana sinulla on mahdollisuus ladata maksuton Garmin Connect -ohjelma tietokoneellesi. Sinne voit ladata ja tallentaa harjoitukset ja halutessa analysoida niitä. Ohjelmassa näkyy mm. kartta juostusta harjoituksesta sekä sykkeet ja vauhti graafisina piirroksina. Ohjelmalla voit myös suunnitella tulevia harjoituksia ja jakaa niitä ystäviesi kanssa. Älypuhelimeen on olemassa oma Garmin Connect Mobile -sovellus.
Plussat: vyötön sykkeen mittaus, iso ja selkeä näyttö, selkeät toiminnot, helppokäyttöinen
Miinukset: verkkovirtalaturi hankittava erikseen, itse olisin toivonut kellon mukaan perusteellisempaa käyttöopasta (luen mielummin paperista, kuin näytöltä)
Yhteenveto: Forerunner 225 on Garminin ensimmäinen rannesykemittarilla varustettu GPS -juoksukello. Forerunner 225 on todella selkeä ja helppo käyttää, joten sitä voi suositella myös monimutkaista teknologiaa karsastaville. Laite tuo uutta mielenkiintoa harjoitteluun ja on hyvä apuväline treeneihin. Forerunner 225:stä löytyy suuri määrä mitattavia muuttujia myös vaativalle urheilijalle. Harjoitteludataa voi halutessaan analysoida Garmin Connect -ohjelmalla tietokoneella tai älypuhelimessa. Tavoitesykealueella tehtävä harjoitus on tehty helpoksi, sillä sykkeen ja tavoitesykealueen näkee ydellä silmäyksellä värikkäänä kaaviona. Lisäksi se on aktiivisuusranneke, joka seuraa myös unta. Forerunner 225 on varustettu värinähälytyksillä sekä sisäisellä kiihtyvyysmittarilla, joka tallentaa matkan kun harjoittelet sisätiloissa (juoksumatolla tai sisäradalla). Yhteysominaisuuksiin kuuluvat automaattinen lataus Garmin Connectiin, reaaliaikainen seuranta ja jako sosiaalisessa mediassa.
Testaaja: Piia Doyle
Lue myös testi: Garmin Forerunner 245 GPS -juoksukello
Voinko käyttää rannesykemittaria, kun minulla on sydämen tahdistin, joka hoitaa hidasta tahtia ja kammiovärinöitä.
Hei Mikko!
Forerunner 225 mittaa sykkeen ranteesta valon avulla: “Forerunner 225 käyttää optista anturia, joka suuntaa valoa iholle ja mittaa palautuneen valon. Anturi havaitsee pienet verenkierrosta johtuvat muutokset ranteessa ja määrittää sykkeen hienostuneen suodatusjärjestelmän avulla”.
En näe rannesykemittarin käytössä estettä, mutta jos yhtään epäilyttää, niin suosittelen ottamaan yhteyttä tahdistinpoliklinikalle. Siellä osaavat varmasti vastata.
Aktiivisin terveisin,
Piia
Time-to-Run Suomi