Ylirasitus vaanii myös aloittelijaa
Ylirasitus tai ylikunto ei ole vain ja ainoastaan kokeneiden ja pitkään harjoitelleiden urheilijoiden ongelma. Myös aloittelija voi löytää itsensä “ylirasitusalueelta”. Aloittelijoilla ylirasitus näkyy useimmiten kuitenkin loukkaantumisina ja sairastumisina, eikä oireita pidetä välttämättä kroonisina.
Ylirasitus tarkoittaa tilaa, jossa rasituksen määrä on kasvanut niin kovaksi, että elimistö ei kykene siitä enää palautumaan. Ylirasituksesta esiintyy lievempiä tiloja, joista palautumiseen riittää muutaman viikon lepo ja harjoitusmäärän keventäminen. Kroonisesta ylirasituksesta palautuminen saattaa viedä useita kuukausia tai jopa vuosia.
Ylirasitus yleisintä kestävyyslajeissa
Kestävyysurheilijoille on ominaista intohimoisuus ja henkinen kovuus, mikä on tietysti menestykselle välttämätöntä, mutta saattaa olla myös se urheilijaa vahingoittavin osatekijä. Intohimoisen urheilijan on vaikea erottaa, mikä on kehittävää ja mikä kuluttavaa kuormitusta. On totuttu harjoittelemaan suuria määriä kovalla teholla, eikä ole helppoa keventää otetta harjoitteluun vaikka keho sitä ehkä vaatisikin. Myös väsymystä pidetään luonnollisena osana harjoittelua, varsinkin hyvän treenin jälkeen, joten voi olla vaikeaa erottaa treeniväsymystä kroonisesta väsymyksestä. Ne kokeneet ja intohimoiset juoksijat, jotka ummistavat silmänsä ylirasituksen varoitusmerkeille, saattavat löytää itsensä hyvinkin yllättäen ylirasitustilasta, josta palautuminen vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä.
Näissä tilanteissa sykemittarin käyttö on omiaan.
Aloitteleva urheilija innostuu ja harjoittelee yleensä liian paljon huonoon kuntoonsa nähden. Keho ylikuormittuu, kun sillä ei ole mahdollisuutta rauhassa sopeutua uusiin stressitekijöihin. Aloittelijat saavat vammoja tai usein uupuvat niin paljon harjoittelusta, että treeni ei enää maistu ja harjoittelu jää kokonaan. Yliharjoittelevia veteraaniurheilijoita vaivaavat jatkuvat vammat. Vanhoja tapoja on vaikea muuttaa ja harjoittelumäärät ja volyymit ovat samoja kuin urheilijan parhaimpina vuosina. Ja tulos? Ikäväkyllä päinvastainen mitä toivotaan eli suorituksen heikkeneminen.
Ylirasituksen varoitusmerkkejä
- Jatkuvaa kipua ja jäykkyyttä lihaksissa, nivelissä ja jänteissä
- Raskaalta tuntuvat jalat
- Kiinnostuksen häviäminen harjoitteluun
- Jännittyneisyys ja ylivirittyneisyys
- Masentuneisuus
- “Hälläväliä”- asenne
- Kyvyttömyys rentoutua – myös yhteydessä ylivirittyneeseen olotilaan
- Työ- ja opiskelukyvyn heikkeneminen
- Huonontunut keskittymiskyky
- Päänsäryt – tai/ja niiden määrän lisääntyminen
- Ruokahalun puute
- Selittämätön urheilusuorituksen heikkeneminen
- Väsymystä – olo on veltto ja aikaansaamaton
- Painon putoaminen
- Imusolmukkeiden turpoaminen kaulassa, nivusissa ja kainaloissa
- Ummetus tai ripuli – elimistön toiminnan heikentymisestä johtuva
- Kuukautisten poisjääminen – paino vaikuttaa myös
Ole kehosi kanssa ajantasalla tällä helpolla testillä
Yksi parhaista ja yksinkertaisimmista menetelmistä testata kehon ylirasitus on mitata aamuinen lepopulssi. Testi on hyvin yksikertainen. Kun heräät aamulla, mittaa pulssisi 15 sekunnin ajan ja kerro se neljällä, tai vastaavasti mittaa pulssi minuutin ajan. Jos pulssisi on 7 sykettä korkeampi minuutissa kuin normaalisti, kannattaa olla tietoinen siitä ja harkita treenaamisen keventämistä tai jopa pitää lepopäivä. Jos sinulla on valmentaja puhukaa asiasta, jotta voisitte välttää ylirasituksen ja sen ikävät seuraukset.
Speak Your Mind