Etelä-Suomen talvet ovat valitettavasti sitä mitä ovat, eikä ole takuuvarmaa, että pääsee hiihtämään. Lumisina talvina kannattaa kuitenkin ottaa kaikki hyöty irti hiihtobaanoista ja vaihtaa juoksukengät monoihin. Jos vaan siis yhtään tykkää hiihtää. Ja voihan hiihdosta oppia tykkäämään.
Korvaa osa juoksuharjoituksista hiihdolla
Hiihto, niin kuin mikä tahansa muukin laji, tuo mukavaa vaihtelua juoksuharjoitteluun. Tekemällä osan treeneistä suksilla, voit myös kasvattaa aerobisen harjoittelun määrää ja parantaa kestävyyskuntoa. Talvikausi on kestävyyskunnon kehittämiseen oivallista aika, kun ollaan vielä kaukana kisakaudesta. Hiihto kehittää kestävyyskuntoa paremmin kuin juoksu, sillä hiihdossa käytät tehokkaasti sekä ylä- että alakehon lihaksia. Hiihto ei myöskään kuormita kehoa yhtä paljon kuin juoksu, joten voit tehdä pidemmän treenin suksilla.
Lajin vaihto tuo myös tervetullutta vaihtelua lihaksiston ja hermoston ärsytykseen, mikä tuntuu itselle aina vain tärkeämmältä sitä mukaa kun ikää tulee lisää.
Hiihto luonteva vaihtoehto juoksulle
Hiihto on melko luonteva vaihtoehto juoksulle talviaikaan. Erityisesti perinteisen tyylin hiihto muistuttaa liikeradaltaan hieman juoksemista. En kuitenkaan lähtisi korvaamaan kaikkia treenejä hiihdolla, mutta osa harjoituksista kannattaa vaihtaa hiihtoon juuri edellä mainituista syistä.
Luisteluhiihto muistuttaa vähemmän juoksua ja saattaa kehittää alakehon lihaksia tavalla, josta juoksija ei niinkään hyödy. Luisteluhiihto toisaalta kehittää lantion hallintaa ja tasapainoa, mistä on toki hyötyä yleisesti kehon hallintaan. En juoksijana kuitenkaan välttelisi luisteluhiihtoa, jos perinteinen ei ole oma juttu. Kestävyyskunto kehittyy joka tapauksessa.
Itse korvaan palauttavat juoksulenkit suksilla ja myös osan pidemmistä aerobisista lenkeistä teen hiihtäen. Hiihtolenkkejä tulee viikossa 1-3 riippuen paljon säästä. Olen kova palelemaan ja varsinkin sormeni ovat arat kylmälle, niin hiihtosää ei saa olla liian kylmä. En ole löytänyt tarpeeksi lämpimiä hiihtokäsineitä ja sormien lämpenemistä ei ole kiva odotella puolta tuntia kovilla pakkasilla. Kovilla pakkasilla menen mielummin tekemään juoksutreenin matolle.
Minulla on vain luistelutyylin sukset, sillä olen pitänyt perinteistä hiihtotyyliä jotenkin tylsänä kouluaikojen jälkeen. Eikä minusta ole ollut siihen luisto- ja pitovoide säätöön. Skin-suksien myötä on perinteinen tyyli kuitenkin alkanut kiinnostamaan viime vuosina. Katsotaan, jos ensi talveksi ostaisi luistelusuksien rinnalle myös perinteisen sukset. Silloin hiihtotreenistä saisi vieläkin monipuolisempaa.
Sen verran vielä, että en ole mikään himohiihtäjä, enkä kerää talvisin hiihtokilometrejä. Hyvällä hiihtosäällä vaihdan kuitenkin mielelläni juoksukengät monoihin. Olen myös ihan tyytyväinen leutoon ja lumettomaan talveen, jolloin saan juosta läpi talven ulkona.
Omat vinkkini innokkaille hiihtäjille:
- Aloittele maltillisesti, jotta lihakset ja hermosto tottuvat lajiin tauon jälkeen . Ensimmäisiksi hiihtolenkeiksi riittä 20-30 minuuttia. Pidennä aikaa/matkaa asteittain, etteivät lihakset kipeydy liikaa.
- Hiihdä riittävästi, 2-3 kertaa viikossa, jotta kroppasi tottuu lajin vaatimaan lihastyöhön ja hiihtotekniikkasi alkaa hioutua sujuvaksi. Näin saat täyden hyödyn hiihtolenkeistäsi.
- Muista säilyttää juoksutuntuma myös hiihtokaudella. Tee juoksuharjoituksia 2-3 kertaa viikossa.
Teksti: Piia Doyle, kuva: S. Hermann & F. Richter
[…] kestävyyskuntoa tehokkaammin, eikä iskukuormita kroppaa samalla tavalla, kuin juoksu. Siksi hiihto on melko luontevakin vaihtoehto juoksulle talviaikaan. En ole koskaan ollut mikään himohiihtäjä, ennemminkin sellainen wannabe, vähän […]