Kotitreenaamisen suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja vaikka pääpaino onkin ollut enemmänkin voimatreeneihin sopivien kotisalien rakentelussa, myös juoksutreenaamisesta sisätiloissa omassa kodissa on tullut suositumpaa.
Miten Happy Runin kaltaiset VR-kokemukset auttavat uudenlaisen immersion luomisessa kodin juoksumatolle
Omalta osaltaan tätä suosiota ovat siivittäneet virtuaalitodellisuuden avulla toteutetut kokemukset eli VR-kokemukset. Hyvä esimerkki on Happy Run, joka on pelistudio PlayToWinGamesin juoksumattoa varten kehittämä pelillistetty VR-treeniohjelma.
VR-tekniikka tekee juoksumattotreenistä hauskaa
Varsinkin pitkien talvien ja loskaisten keväiden Suomessa juoksumatot ovat olleet jo pitkään todella suosittuja. Niiden ansiosta juoksua harrastavan ei tarvitse rämpiä hiihtoladun reunassa suksisauvoja väistelemässä tai kastelemassa jalkojaan heti kodin kynnykseltä ulos astuessa.
Totta puhuen juoksumatolla treenaaminen saattaa kuitenkin olla joskus melko puurtavaa, jopa tappavan tylsää. Moni hakee helpostusta tasapaksun puurtamisen pariin podcasteista, äänikirjoista, musiikista ja televisiosta. Ne eivät kuitenkaan tarjoa kovin immersiivistä kokemusta. Happy Run ja muut vastaavat VR-kokemukset pyrkivät vastaamaan juuri tähän huutoon.
Mainittu Happy Run pyrkii tekemään juoksumattoilusta hauskaa pelillistämisen avulla. Oculus Rift -VR-setin avulla monipuolisissa maisemissa eteen avautuu treeniympäristö, jossa musiikilla on iso rooli. Pelin musiikki toimii synkassa pelaajan juoksuvauhdin kanssa, ja etenemistä voi seurata pelin sisäisellä kartalla.
Vielä pelillisempää elementtiä juoksumaton VR-harrastajille on tuonut esimerkiksi Zwift Run. Kyseessä on virtuaalinen juoksusovellus, jossa voi kisata muita sovelluksen käyttäjiä vastaan. Voidaan siis oikeastaan puhua MMO-pelissä, jossa polttoaineena toimivat kofeiinin täyttämien energiajuomien sijaan juoksukengillä kulutettavat kalenterit. Zwift Run kehittyy jatkuvasti ja vaatii RunPod-lisälaitteen, joka kiinnitetään kengän päälle. RunPodin hinta on vain 30–40 euron luokkaa, joten harvan harrastajan talous kaatuu siihen. Parasta on, että VR-laitteistoa ei vaadita; Zwift Run toimii ihan tavallisessa televisiossa. Juoksumatossa tulee kuitenkin olla Bluetooth-tuki.
Treenaamisen ja pelaamisen yhdistelmät eivät sinällään ole uusia; ne ovat tuttuja jo Nintendon Wii-konsolin ajoilta. Wiin pelaajat mittelivät jousiammunnassa, keilailussa, tenniksessä ja jopa nyrkkeilyssä. Hikihän siinä tuli, mutta useinkaan treenaaminen ei ollut loppujen lopuksi kovin immersiivistä tai sen puoleen tavoitteellistakaan.
Pelillistäminen ja juoksutreeni olisi tietenkin mahdollista yhdistää monin eri tavoin. VR-tekniikka Diablo-pelisarjassa nostaisi taatusti hien pintaan, sitä vauhtia miekat ja loitsut luolastopelissä lentävät. Tai jos tiivistunnelmainen GGPoker Flip & Go -pokeriturnaus vaatisikin spurttia jokaisen foldauksen jälkeen, kaloreita palaisi. Tai entäpä jos Football Managerissa juostaisiin juoksumatolla samaa tahtia kuin futismanagerit ravaavat kentän laitaa? Pasianssiin tai Miinaharavaan ei sentään taida VR-tekniikan ja juoksumaton yhdistäminen olla heti tulossa…
Siirry muihin maisemiin
Vaikka juoksumatolta siirtyisi ulos, ei maisema välttämättä aina miellytä. Kaupungissa asuvalle saattaa olla ensin useampi kilometri edessä ennen kuin päästään metsään tai vesistön ääreen, ja tällöinkin aktiivijuoksijalle reitit tulevat nopeasti tutuksi. Virtuaalitodellisuuden avulla juoksumatolla juoksu voi olla paitsi pelillistä, myös ennen kaikkea esteettinen kokemus – vaikkapa pieni virtuaalinen matka ulkomaille ”treenileirille”. Happy Runissa tämän erilaisten miljöiden toteutus on varsin mallikas, mutta mahdollisuudet ovat vieläkin mittavammat.
Kuten missä tahansa pelin sisällön kehityksessä, on varmasti pelaajilla myös VR-juoksutreenikokemusten kehittämisessä tulevaisuudessa iso rooli. Pelaajien omat modaukset ovat arkipäivää ja tällaisesta harrastelijalähtöisyydestä syntyy hienoja juttuja – monesta tulee pelisuunnittelija miltei vahingossa. Millaisessa ympäristössä sinä tahdot tulevaisuudessa juosta? Voit ehkä päästä piankin suunnittelemaan täydellistä juoksumiljöötä itsellesi.
Luonnollisesti realistinen juoksukokemus eksoottisessa ympäristössä käy treenistä siinä missä pelkkä tavallinen juoksutreenikin. Mutta uudessa ympäristössä juokseminen voi olla monta kertaa hauskempaa, ja samalla treenaaminenkin voi saada aivan uuden maun!
Pidetään turvallisuus mielessä
VR-kokemukset ovat, kuten niitä kokeilleet tietävät, nykyisin erittäin immersiivisiä. Ne voivat saada helpostikin unohtamaan ympäröivän todellisuuden. Siksi Happy Runin kaltaisia intensiivistä treeniä ja VR-kokemusta yhdistävien pelien ja ohjelmien käyttäjien on hyvä aina pitää turvallisuus mielessä: juoksumatollakin tapahtuu kohtuullisen paljon tapaturmia. Jos virtuaalitodellisuus vie mennessään, ympäröivä reaalimaailma saattaa helposti jäädä huomioimatta ja sen erilaiset esteet tehdä tuhojaan… jos siis innostut ja aiot ryhtyä kokeilemaan VR-juoksutreenejä, varmista aina ensin miljöön turvallisuus ja se, etteivät esimerkiksi lemmikit pääse tiellesi. Ja kehonhuoltoa toki tarvitaan aina, sillä myös juoksumatolla voi tulla vammoja treenistä.
Ulkoilma tuskin korvautuu
Vaikka VR-tekniikka juoksumatoille kehittyykin, mikään tuskin korvaa loppujen lopuksi kokonaan perinteistä ulkoilmajuoksua. Männynneulasten peittämä lenkkipolku tekee hyvää jalkapohjille luonnollisen tuntuman ansiosta, metsän aidot äänet ja tuoksut rikastuttavat aisteja korvaamattomalla tavalla ja vastustuskykykin kasvaa. VR-tekniikkaa ei silti pidä pelätä; parhaimmillaan se täydentää monipuolista juoksutreeniä korvaamattomalla tavalla.
image from pixabay
Speak Your Mind