Juokseminen on erinomaista perusliikuntaa ja se sopii lähes jokaiselle meistä. Säännöllisellä harjoittelulla alun mahdollisista vaikeuksista pääsee yli, kunto kasvaa huimaa vauhtia, ihminen saa hyvän fiiliksen, paino pysyy kurissa ja se on myös erinomainen tuki kuntosaliharjoittelun rinnalle. Etenkin keuhkot ja sydän ottavat innolla kyseisen liikuntamuodon vastaan. Pitää kuitenkin muistaa, että painon kurissa pysyminen vaatii myös oikeanlaista ruokavaliota.
Vinkkejä juoksemisen aloittamiseen
Urheilun ohessa vähintään yhtä tärkeää on myös lepo. Mikä olisikaan parempi tapa rentoutua ja levätä, kuin maata omalla kotisohvalla ja viihdyttää itseään omien suosikkislottien parissa. Nettikasinot ja rahapelit ovat tänä päivänä kuin elokuvia ja videopelejä, joten ne ovat oiva tasapaino rankoille urheilusuorituksille.
Juoksemisessa on se hyvä puoli, että se on tehty erittäin helpoksi. Lenkille lähteminen onnistuu vaikka omalta kotiovelta, ja ei mene aikaakaan, kun hiki on jo pinnassa. Juokseminen myös onnistuu melkein missä vain ja sen avulla voi irtautua hetkeksi omista ajatuksista ja kiireistestä arjesta.
Monet tekevät sen virheen, että harrastusta aloittaessa hypätään suoraan syvään päähän, jolloin innostus hiipuu todella pian. Juoksuharrastuskin olisi siis tärkeä aloittaa kaikessa rauhassa, jotta into ei lopu yhtä nopeasti kuin se alkoikin. Juoksukertojen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös juoksuvauhtiin, koska innostus varmasti hiipuu, jos juoksee itsensä ensimetreiltä asti henkihieveriin.
Tässä onkin muutamia vinkkejä siihen, miten juokseminen kannattaa aloittaa, ja miten tekeminen pysyisi mielekkäänä ensimetreistä asti. Oli tavoitteena sitten esimerkiksi parempi olo tai peruskunnon kohotus, on näistä vinkeistä varmasti apua jokaiselle!
Aseta tavoite
Elämässä on melko vaikea tehdä mitään, jos asioissa ei ole jonkinlaista päämäärää tai niillä ei erityisemmin tavoitella mitään. Tavoitteen ideana on motivoida, auttaa jaksamaan sekä antaa suuntaa. Tavoite kannattaa asettaa realistisesti oma lähtötaso huomioiden. Tärkeää on, että itseä ei ainakaan liikaa vertaisi muihin, koska se voi syödä ilon hommasta hyvinkin nopeasti. Tavoitteita voi olla pidemmälle tähtäimelle sekä lyhyelle aikavälille. Juoksemiseen tällaisia voisi olla esimerkiksi 10 kilometrin juoksu, 30 minuutin yhtäjaksoinen juoksulenkki tai vaikka juoksunopeuden kasvattaminen. Tavoite mahdollistaa päämäärän, jota kohti kulkea.
Juoksuvälineisiin panostaminen
Juokseminen ei lajina ole onneksi kalleimmasta päästä, mikä tekee siitä vielä helpomman aloittaa. Hyviin välineisiin kannattaa kuitenkin panostaa, sillä se tekee juoksemisesta huomattavasti helpompaa ja mukavampaa.
Ensimmäisenä pitää miettiä hyvät juoksukengät. Hyvien juoksukenkien avulla ehkäistään hiertymiä, kiputiloja ja esimerkiksi nilkan nyrjähdyksiä sekä muita vammoja. Kengät, jotka sopivat toiselle ihmiselle, voivat toiselle olla painajainen. Siksi juoksukenkien täytyy olla juuri itselle passelit. Kengät eivät saa puristaa, puuduttaa tai hiertää, mutta samaan aikaan ne eivät myöskään saa olla liian löysät ja isot. Hyvä juoksukenkä on sellainen, että sitä ei edes sen erityisemmin huomaa, kun se on jalassa.
Rauhallinen aloitus
Tämä on useimpien ihmisten ongelma, oli kyseessä mikä harrastus tahansa. Kannattaisi aloittaa mielummin ylirauhallisesti ja lisätä sitten kuormitusta tasaisesti ajan kuluessa. Innokkainkin aloittelija voi lannistua, jos odotukset on asetettu aivan liian korkealle. Aloittaessa on hyvä ottaa huomioon myös oma liikuntatausta ja muut mahdollisesti vaikuttavat tekijät.
Kannattaa lähteä vauhtiin tahdilla, joka sopii juuri itselle parhaiten. Mikäli on täysin aloittelija, ei ole mitään väärää esimerkiksi kävellä ja juosta vuoronperään. Siinä voi käyttää apuna esimerkiksi lyhtypylväitä ( esimerkiksi 2 väliä kävelyä, 1 väli juoksua) ja kasvattaa sitten matkaa, kun homma alkaa sujua ja kunto kohentua.
Kuuntele kehoa ja seuraa tuntemuksia
Tässäkin monilla ihmisillä menee mönkään. Omia mahdollisia kolotuksia tai väsymystä vähätellään, ja lopulta väsymyksen takia nilkka nyrjähtää tai mahdollinen pieni kolotus alaselässä vie viikkojen sairauslomalle. On siis tärkeä kuunnella omaa kehoa, sillä kehon viestinnän avulla tietää, missä mennään. Oma olo kertoo parhaiten omasta jaksamisesta ja kunnon kehittymisestä. Etenkin, jos ei ole hirveästi liikuntaa harrastanut, korostuu maltillisen liikkeellelähdön tärkeys entisestään.
Harrastus myös pysyy mielekkäämpänä ja todennäköisesti jatkuu pidempäään, kun kehoa ei koita viedä jatkuvasti yli äärirajojen. Hyvä apuväline juoksemiseen on myös sykemittari, jonka avulla voi seurata esimerkiksi omia sykkeitä ja rasitustasoa.
Oikeanlainen juoksuasento
Oikeanlainen juoksuasento on kaiken A ja O. Se tekee juoksemista rennompaa, tehokkaampaa ja sillä ehkäistään monia vammoja sekä lihaskireyksiä. Juoksemista voi opetella esimerkiksi liikunta-alan spesialistin kanssa tai koittaa etsiä netistä erilaisia vinkkejä ja hyödyntää niitä.
Juo ja syö riittävästi
Keho ei jaksa tehdä mitään, jos ravinto ja lepo eivät ole kunnossa. Kehomme tarvitsee energiaa jaksaakseen ja ruoka on oiva polttoaine siihen. Kun liikkuu, energiantarve kasvaa. Ja mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän se kasvaa. On siis tärkeä lisätä omaa syömistä, kun kulutuskin lisääntyy. Ei kuitenkaan kannata syödä itseään ähkyyn ennen lenkille lähtöä.
Pelkkä ruoka yksistään ei riitä, vaan myös nesteytys on isossa roolissa. Tässä tapauksessa nimenomaan veden juominen. Vettä on hyvä juoda pitkin päivää, mutta määrä on todella yksilöllistä. Siihen paras apu löytyy vessasta ja oman virtsan väristä. Keltainen ei ole hyvä, mutta myöskään täysin kirkkaaseen ei pidä tavoitella. Lenkin jälkeen täytyy pitää huolta nestetapainon palautumisesta.
Vaihtele treeniä
Kun jokin asia luonnistuu yhä uudestaan ja uudestaan, on aika ottaa askel eteenpäin. Jotta harrastus ei ala käymään tylsäksi, kannattaa välttää samanlaisiin rutiineihin jumittumista. Vaihtele siis esimerkiksi juoksureittiä, käy kokeilemassa erilaisia maastoja ja vaihtele juoksunopeutta. Kannattaa myös ottaa intervalliharjoitukset osaksi omaa juoksuharjoittelua.
Speak Your Mind