Uuden vuoden lähestyessä monet jo suunnittelevat uuden vuoden lupauksiaan. Usein ne ovat lyhyen tähtäimen lupauksia, kuten tipaton tammikuu. Toinen uuden vuoden lupausten tyypillinen kategoria on totaalikieltäytymiseen tähtäävät kaiken sokerin syömisen lopettamiset, ja mahdottomuudessaan lyhytikäisiä.
Kuinka koulutat itsesi hyvään oloon?
Sekä liian epämääräiset että liian jyrkät lupaukset ovat vaikeita noudattaa. Helmikuussa odotteletkin jo seuraavaa uuden vuoden aattoa, jolloin voisit jälleen aloittaa uuden elämän.
Kehityskeskustelu itsesi kanssa
Pidä vuoden aluksi ihan perinpohjainen kehityskeskustelu itsesi kanssa. Mieti rauhassa, miten saisit aikaiseksi kestäviä uuden vuoden lupauksia. Ota mielikuvitus käyttöösi ja vie itsesi keskustelun päätteeksi lasilliselle kuohuvaa ja järjestä itsellesi viihdettä, kuten tsekkaamalla netin parhaat kasinot 2021! Tee muutama kierros pelipöydissä, kun olet ensin työstänyt tavoitteesi seuraavalle vuosikymmenelle.
Aivan kuin esimiehen ja alaisen välisessä kehityskeskustelussa, katsele hyvinvoinnin toteutumista elämässäsi ulkoapäin ja etsi korjattavia, siis kehitettäviä, kohteita. Puhu itsellesi kuten haluaisit ohjaavan esimiehesi puhuvan. Voit myös ottaa avuksi personal trainerin tai hyvinvointivalmentajan, jonka kanssa määrittelet pitkän tähtäimen tavoitteita.
Lupaukset uusille vuosille
Tähtäimeen kannattaa ottaa saman tien useampi vuosi, ja sopivan kaukana siintävä tavoitteen määräaika, kuten suuri merkkipäivä. Suunnittele hyvän olon tavoitteesi riittävän kunnianhimoiseksi, silti realistiseksi ja ennen kaikkea kiinnostavaksi. Pilko tämän jälkeen tavoitteesi pieniin osasiin, jotta voit seurata edistymistäsi kuukausittain. Yksi vuosi kuluu sen verran vauhdilla, että vaarassa on epäonnistuminen, jos tavoittelet liian suuria muutoksia, tai vaihtoehtoisesti joudut tyytymään liian kunnianhimottomiin tavoitteisiin, jos niiden toteutumiselle on liian vähän aikaa.
Ota tavoitteeksi pitkälle kantava hyvä olo ja itsesi näköinen elämä, jonka tasapaino johtaa hyvinvointiin elämän kaikilla sektoreilla. Muistuta itsellesi, että nyt ei ole kiire minnekään, tähtäimessä on pitkän ajan muutos ja sille on aikaa useampi vuosi. Voit edetä pienin askelin kohti hyvää oloa ja opetella rauhassa uusia elämäntapoja. Jokainen parempaan suuntaan tehty valinta vie eteenpäin kohti tavoitettasi.
Opettele uudet rutiinit, jotka kantavat arjessa
Ajattele, että jokainen arkinen rutiini vie sinua kohti terveyttä tai pois siitä. Kun saat arkirutiinisi kuntoon ja yhdeksän kymmenestä tavastasi vievät oikeaan suuntaan, ei yksi harha-askel tai pieni peruutusliike ole niin vakava erhe.
Etenkin jos sinulla on taipumusta noudattaa sääntöjä ja ohjelmia liiankin tarkasti, pysy varuillasi. Tärkeää on, että etenet jatkuvasti oikeaan suuntaan, mutta uudet elämäntavat eivät saa estää elämän pieniä iloja. Mummon kanssa juodut pullakahvit tai työkaverin tarjoamat suklaakeksit eivät romuta uutta elämäntapaasi. On tärkeää saada uudet tavat osaksi arkea, mutta ei niin totaalisesti, että elämän nautintosi katoaisi kokonaan Yhtä lailla kuin uusia elämäntapoja voi olla alkuun vaikeaa opetella, samoin myös pakkomielteisestä käyttäytymisestä voi olla vaikeaa päästä irti.
Kuuntele kehoasi
Anna itsetutkiskelulle aikaa. Miltä kehossasi tuntuu reippaan kävelylenkin jälkeen? Mitä kehossasi tuntuu, jos makaat sohvalla koko illan? Ja miten nämä kaksi vaihtoehtoa vaikuttavat mieleesi – kumman aktiviteetin jälkeen mielesi on virkeämpi, reippaampi, positiivisempi? Mukavuudenhalu vetää sohvan syleilyyn etenkin pimeinä talvi-iltoina, mutta kannustamalla itsesi liikkeelle, voit myös paremmalla mielellä nauttia lepäilystä. Fyysisen rasituksen on todettu olevan tehokasta masennuksen ennaltaehkäisyssä. Luonnossa liikkuminen hoitaa mieltä ja kehoa, joten valitse aina metsäpolulla tai rannoilla kulkeminen, kun se on mahdollista.
Huolehdi itsetunnostasi, arvosta kehitystäsi
Hyvän olon tavoittelussa ei ole kyse vain fyysiseen aktiivisuuteen ja kehon ulkoiseen olemukseen liittyvistä tavoitteista. Vähintään yhtä tärkeää on oman henkisen minän löytäminen ja ajatustensa arvostaminen, oman itsetuntonsa vahvistaminen. Heikko itsetunto saattaa ajaa toimintaan, joka nakertaa vahvan minäkuvan rakentamista ja henkistä hyvinvointia. Voitko hyvin täydellisessäkään kehossa, jos itsetuntosi on heikko ja soimaat itseäsi epäonnistumisista? Katso polkuasi taaksepäin: missä olet kulkenut syrjään tieltäsi, etkä ole siksi saavuttanut tavoitteitasi? Muista, että omaa tietään on täysin mahdollista muuttaa. Olet itse vastuussa siitä, mitä suuhusi laitat, miten liikut ja millaista hyvinvoinnin polkua etenet.
Palkitse itsesi edistymisestä
Kun onnistut pysymään oikealla polulla ja edistämään hyvinvointiasi, palkitse itseäsi etenemisestä. Lupaamalla pienenkin palkinnon saat paremmin säilytettyä motivaatiosi muutokseen. Jos kuukausitavoitteesi onnistuu, palkitse itsesi kukkakimpulla. Kun puolivuositavoite on saavutettu, on luvassa ehkä juhlat ystävien kanssa?
Muista juhlistaa saavutuksiasi, niin jaksat edetä hyvinvoinnin tiellä. Opeta itsellesi oman hyvinvointisi avaimet: pienin askelin, suunnittelemalla, kuuntelemalla ja palkitsemalla.
Speak Your Mind