Kilpajuoksu aloitettiin tiettävästi antiikin Kreikassa. Ensimmäiset olympialaiset järjestettiin jo 700 luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Tuolloin juostiin stadionia ympäri pikamatkalla.
Juoksu vedonlyöntiharrastuksena
Arvion mukaan matka oli hieman alle 200 metriä. Vähän myöhemmin lisättiin useita muitakin juoksumatkoja ja myös pitkän matkan kilpailut yleistyivät. Antiikin Kreikassa keksittiin myös oivallinen tapa ehkäistä varaslähdöt. Juoksijat asettuivat rinnakkain lähtöviivalle ja lähettäjä piti heidän takanaan narusta kiinni. Kun lähettäjä irrotti otteensa narusta, juoksijoiden edessä ollut aitamekanismi nousi ja kisa alkoi. Nykyään käytetään tarkistusteknologiaa ja lähtö aloitetaan uudestaan, mikäli joku ottaa varaslähdön.
Juoksumatkat
Tämän päivän yleisimmät kilpajuoksulajit ovat pikajuoksut, keskimatkat ja kestävyysmatkat. Pikajuoksuiksi lasketaan kaikki alle 400 metrin matkat, joista virallisia ovat 100, 200 ja 400 metrin pikajuoksut, 110 metrin aitajuoksu ja 4 x 100 sekä 4 x 400 metrin viestit. Naiset kilpailevat hieman lyhyemmän aitajuoksun raajojen keskipituudesta johtuen. Naisten virallinen pika-aitajuoksumatka on tasan 100 metriä. Menestyneimpiin pikajuoksijoihin kuuluva jamaikalainen Usain Bolt pitää hallussaan miesten 100 metrin ennätystä. Mies kellotti 9,58 vuonna 2009. Aika on kymmenyksen parempi kuin toista sijaa taulukossa pitävällä Tyson Gaylla, joten ennätystä tuskin nähdään hetkeen kenenkään rikkovan.
Keskimatkoiksi kutsutaan alle 3 000 metrin ja pikajuoksun ylittäviä matkoja. 3 000 metrin estejuoksun virallinen maailman ennätys on Qatarin Saif Saaeed Shaheenin hallussa ajalla 7.53,63. Juuri 3 000 metriä on tyypillinen estejuoksumatka. Radalle asetaan aitoja ja vesiesteitä, jotka kilpailijoiden tulee ylittää. Estejuoksua pidetään monipuolisena ja raskaana juoksulajina, sillä juoksija joutuu vaihtamaan rytmitystään ja keskittämään voimaansa epäsäännöllisesti suorituksensa aikana.
Yli 3 000 metrin matkat ovat kestävyysmatkoja. Viralliset lajit ovat 5 000 metriä, 10 000 metriä ja maraton. Maratonin tarkka mitta on 42 195 metriä. Maratonilla kukaan ei ole toistaiseksi alittanut kahta tuntia. Miesten maailmanennätys on tosin hyvin lähellä maagista rajaa. Kenialainen Eliud Kipchogen juoksi vuonna 2018 ajan 2.01.39.
Vedonlyönti
Kilpajuoksu on ollut myös perinteinen vedonlyöntilaji. Juoksu ei yllä volyymeissä jalkapallon tai koripallon kanssa samalle tasolle seuraajamäärissään, mutta laji on kasvattanut suosiotaan viime aikoina. Kaikki nettikasinot, jotka tarjoavat urheiluvedonlyöntiin kertoimia, listaavat myös yleisimmät juoksulajit. Kesällä 2022 nähtiin EM-kisoissa suomalaisväriä, kun Santeri Kuusniemi kilpaili hienosti 110 aidoissa. Mies oli ensimmäistä kertaa mukana arvokisoissa ja pääsi ainoana suomalaisena välieriin miesten aiturikolmikosta. Kuusniemi valitetttavasti karsiutui finaalista ja hänen ajakseen kirjattiin 13,81. Samoissa Munchenin kisoissa ennakkosuosikki Alison Dos Santos juoksi uuden ennätyksen 400 metrin aidoilla. Vedonlyöntiyhtiöt antoivat brasilialaiselle kertoimeksi 2,75 mikä on varsin oivallinen palautus voittajavedoksi. Naisten aidoissa suomalaisia pääsi myös välieriin saakka, kun Kristiina Halonen pinkoi 400m aidoissa.
Juoksu ei ole vedonlyönnin suhteen yhtä tapahtumarikas laji, kuin monet muut. Se tarkoittaa myös vähemmän yllätyksiä kilpailun aikana. Pallot eivät pompi sinne tänne vaan urheilijoiden fyysinen ja henkinen kantti näyttelevät avain asemassa. Tuurilla ei juoksukilpailuja voiteta. Juoksulajeissa ennakkotiedot myös merkitsevät enemmän, kuin missään muussa lajissa. Tämä on vedonlyöjän eduksi, sillä juoksulajeihin betsatessa voi hyvin päästä voittavaksi veikkaajaksi pienellä taustatyöllä.Toki yllätyksiä nähdään myös juoksussa, mutta ennakkosuosikit ovat pääsääntöisesti kisasta toiseen kärkiryhmässä. Juoksuun, kuten muihinkin urheiluvedonlyönnin lajeihin, on tarjolla myös erikoisvetoja ja tasoitusvetoja. Muhkeampien kerrointen saalistajien kannattaa tarkastaa myös erikoisvedot, jos perustarjonta ei riitä.
Speak Your Mind