Haluatko sinäkin päästä juoksun makuun?
Urheilu, jossa jalka laitetaan toisen jalan eteen niin nopeasti kuin mahdollista, on ollut olemassa tuhansia vuosia, vaikka olikin suurelta osin rajoitettu henkilöihin, jotka viettivät suurimman osan ajastaan kilpailemalla erittäin korkealla tasolla.
Oikeastan vasta 70-luvun puolivälin jälkeen lenkkeily/juoksu yleistyi suuren yleisön keskuudessa, ja siitä on tullut suosittu tapa kehittää ja pitää yllä fyysistä kuntoa.
Valitettavasti liian monet juoksijakandidaatit kärsivät tarpeettomasti ihan vain sen takia, että he eivät ymmärrä tiettyjä tärkeitä osatekijöitä, jotka auttavat lievittämään tarpeetonta kipua ja auttavat saavuttamaan juoksijan euforian (runner’s high), josta niin monet puhuvat.
Jos satut ohittamaan jonkun näistä henkilöistä, heidän kärsimyksensä saattaa puistattaa sinua.
Lasitetut, zombiemaiset, katseet tuijottavat keskittyneesti eteenpäin. Kädet nyrkissä. Leuat tiiviisti suljettuna, kaulan verisuonet pullottaen.
Ystävällinen “hei” ja saat vastaukseksi murhaavan katseen, ja tunteen, että tämä urhea juoksija on vain nanosekunnin päässä kurkustasi. Palautit hänet juoksun hurmoksesta todellisuuteen – kipuun, epämukavuuteen ja kokonaisvaltaiseen kidutukseen.
Seuraavat ohjeet voivat olla avuksi näille stoalaissieluille ja auttaa siirtymisessä ihan toisille “leveyksille”, jossa matka voi olla yhtä, tai jopa enemmän, antoisaa kuin varsinainen määränpää.
Vinkki 1: Hanki kunnon juoksukengät, sellaiset jotka on suunniteltu juuri sinun jaloillesi sopiviksi – ei vaimon, miehen, pojan tai tyttären. Tarkista jalan muoto ja sen liike – tapahtuuko askelluksessasi ylipronaatiota tai supinaatiota, tai onko jalkasi korkeaholvinen? Painavampi henkilö tarvitsee yleisesti ottaen enemmän vaimennusta ja moni potentiaalinen vauhtihirmu voi kokea, että oikein asennetut ortoosit auttavat valtavasti. Kalliimpi kenkä ei välttämättä tarkoita parempaa kenkää juuri sinulle, joten etsi urheilujalkinekauppa jossa saat asiantuntevaa, sekä rehellistä, apua.
Vinkki 2: Lämmittele hitaasti ja kevyesti, lopeta vahvasti. Venyttele vasta harjoituksen jälkeen, ja tuolloinkin ole varovainen nivelten ja lihasten kanssa.
Vinkki 3: Jos yrität saavuttaa lisää nopeutta ja tehdä intervalliharjoituksia, kokeile mäkijuoksua urheiluradan sijaan. Uurasta mäet ylös ja ota kevyemmin tasaisella ja alamäissä. Näin vähennetään vammojen riskejä ja aerobinen sietokykysi kehittyy pienemmällä luuston rasituksella.
Vinkki 4: Jos asut ympäristössä, josta löytyy polkuja, niin aina kuin mahdollista valitse pehmeä alusta harjoittelulle. Tämä vähentää tärähtelyä ja mahdollisia vammoja. Jos tämä ei ole mahdollista, voit myös ostaa geelipohjalliset juoksukenkiisi, mikä varmasti vaimentaa tärähtelyä.
Vinkki 5: Liity juoksuseuraan. Olemme sosiaalisia olentoja (no, useimmat ainakin) ja olemme yleensä iloisia muiden lajitoveriemme joukossa.
Vinkki 6: Jos saat helposti rakkuloita, voitele Vaseliinia alueelle ennen kuin laitat juoksukengät jalkaan. Se vie vain hetken ajastasi mutta voi todella tehdä juoksemisesta mukavampaa. Voit myös kokeilla karaistaa rakkuloille altista aluetta hieromalla siihen alkoholia tasaisin väliajoin. Rakkolaastarista voi olla apua, varsinkin, jos rakkula on jo alkanut muodostua.
Vinkki 7: Tee juoksusta hauskaa ja mielenkiintoista vaihtelemalla harjoitteluympäristöä – kokeile polkuja, puistoja ja meren rantoja.
Vinkki 8: Kuuntele kehoasi. Mitä urheilullisemmaksi tulet, sitä paremmin opit tuntemaan oman fysiologiasi ja opit milloin on aika ottaa kevyemmin tai pitää pieni tauko.
Ainoa oikea tapa kenelle tahansa urheilijalle, aloittelijalle tai huippu-urheilijalle, tulla nopeammaksi ja vahvemmaksi on välttää loukkantumiset.
Tässä oli vain joitain ideoita, jotka voivat auttaa sinua nauttimaan, haastamaan ja palkitsemaan itsesi tällä ihanalla urheilun saralla. Tee oikein, ja ilmoittaudu paikalliseen 5km tai 10km kisaan.
Et koskaan katso taaksesi!
Kirjoittanut: edesmennyt Dave Spence
Suomentanut: Piia Doyle
Speak Your Mind